na de verkiezingen ..

gert jan bolt 2vrijdag 23 maart 2018 18:57

De uitslag van de gemeenteraadverkiezingen is officieel. De ChristenUnie in Oldambt is weer groter geworden. Maar we hebben nog steeds één zetel.  Vergeleken met 2014 zijn we van 5,2 % naar 6.2 % van alle stemmen gegaan. In absolute stemmen zijn we van 910 naar 967 gegaan; dat is nog één stem meer dan de voorlopige uitslag van woensdag. We hebben het goed gedaan, daar ben ik trots op en dankbaar voor.

Tot stand komen van aantal zetels

Voor een zetel waren deze keer 619 stemmen nodig. Wij hebben dan  nog 348 stemmen 'over'. Eerst worden per partij de volle zetels verdeeld. Dat blijken dit jaar 20 te zijn. Er zijn dan vijf restzetels te verdelen. Dat gebeurt met een ingewikkelde berekening waarbij per partij een gemiddelde uit komt. De partij met het hoogste gemiddelde krijgt de eerste restzetel. Daarna wordt er een gemiddelde berekend en de tweede zetel toegekend. Etc.

We komen 19 stemmen tekort om de vijfde restzetel te krijgen. Maar het kan nog erger: de VVD komt drie stemmen te kort en D66 veertien ...

Voorkeurstemmen

De gemeente publiceert de uitslagen uitgebreid via deze link Daar kunt u klikken op 'Voorlopige uitslag aantal stemmen per stembureau gemeenteraadsverkiezingen' (dit is een link naar een pdf-bestand). Dan opent het proces verbaal waarin u op pagina 8 de voorkeurstemmen kunt vinden.

Hoe verder?

Er moet nu een coalitie gevormd gaan worden. De voorbereidende gesprekken zijn al aan de gang, met alle partijen, ook met de ChristenUnie. De huidige (steun)fractie bestaat uit Jos Schaafsma, Willie de Boer, Mieke Jonkers en ikzelf. Dat is een geweldig team. De komende week zullen we met elkaar bespreken hoe we ons in de officiële coalitiebesprekingen gaan opstellen, de speerpunten voor de komende vier jaar bepalen en hoe we dat het beste kunnen doen. En uiteraard zullen we ook de taakverdeling bespreken.

U bent van harte welkom om ook eens op de fractie te komen en zeker ook om ons te komen versterken.

Aanstaande donderdag 29 maart zal om 20.00 de installatie van alle nieuwe raadsleden plaatsvinden. In deze vergadering zullen alle raadsleden de eed of de belofte afleggen.

Tot slot

We hebben gehoopt dat we deze keer wel een tweede zetel zouden krijgen. Helaas is dat niet gelukt. Toch mogen we dankbaar zijn dat we weer groter zijn en dat we met een ruim mandaat vertegenwoordigd zijn in de gemeentepolitiek van Oldambt. In 2009, toe we in Oldambt begonnen met één zetel,  vertelde een oud en wijs christen mij: “Al heb je maar één zetel, een christen is nooit alleen; vergeet dat nooit". Dit feit, deze troost, heeft mij de afgelopen acht jaar gesteund en soms door vervelende situaties geholpen. Ook de komende vier jaar ben ik als christen-raadslid nooit alleen.

Ik ben dan ook erg dankbaar voor de vele stemmers en het vertrouwen dat in ons gesteld is.

Ook de komende vier jaar vraag ik om uw steun en vooral uw gebed.

Namens de fractie en met hartelijke groet,

 

Gert Jan Bolt

« Terug

Reacties op 'na de verkiezingen ..'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.