Unlock 2021

Unlock.jpgdonderdag 04 februari 2021 20:46

Onlangs zag ik verschillende mensen lopen in een shirt met daarop een afbeelding van een geopend hangslot.
Het blijkt dat zo’n shirt van het merk Okimono een titel heeft: -Unlock 2021-
Volgens de ontwerper is het een ode aan betere tijden en aan het zien van kansen in het nieuwe jaar. Alsof je zegt: “Kom maar op 2021, ik ben er klaar voor”.
Dat vind ik een mooi en positief beeld van hoop voor het nieuwe jaar.

Q&Q
Hoe anders zijn dan shirts of spandoeken die ik af en toe ook zie, met kreten als ‘rot op, stop de waanzin, fake, dictatuur’. Het zijn kreten die vooral op van alles en nog wat tegen zijn.
Wat spreekt daar een boosheid en angst uit.
Ook zie ik shirts met een grote letter Q erop. Het blijkt dat dit wat anders is dan een hommage aan de jeugdserie Q&Q. Achter deze Q gaat een heel vreemd wereldbeeld schuil, vol met ideeën over complottheorieën die zo uit een sciencefiction film overgenomen lijken te zijn. Al deze ideeën en theorieën hebben gemeen dat het niet goed afloopt met de mensheid. En de schuld daarvoor wordt dan onverkort afgeschoven op ‘de ander’.
Aanhangers van die Q kunnen er zó erg van in de ban raken, dat ze geweld en intimidatie niet schuwen om hun absurde ideeën wereldkundig te maken. Zoals begin februari waar in het UMCG de zorgmedewerkers bedreigd en lastig gevallen zijn, alleen omdat zij hun werk doen.
Wat een somber, negatief beeld zónder hoop voor het nieuwe jaar.

Keuze
Het afgelopen corona-jaar heeft onzekerheid, twijfel, kwetsbaarheid, maar ook hoop, warmte en naastenliefde gebracht. Het heeft veel van ons gevraagd, het heeft velen van ons bang en negatief gemaakt. Sommigen verliezen zich in absurde complotten. Anderen zien, ondanks de onzekerheid, wel een betere toekomst en bedenken dan een shirt met een positieve boodschap.
Het afgelopen jaar heeft kleine verschillen tussen mensen veel groter doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn en mensen, groepen, tegen elkaar opgezet.
Toch zijn we daar zelf bij. We hebben zelf de keuze of we boos of angstig blijven of dat we ons daar tegen verzetten en hoop willen hebben.
Bij politieke partijen is dat verschil ook te zien: partijen die angst, wanhoop en negativiteit uitdragen tegenover partijen die hoop voor de toekomst zien en aandacht hebben voor wat écht telt. De landelijke politieke partijen zijn begonnen aan de verkiezingscampagne voor de komende Tweede Kamer-verkiezingen. In maart kunt u dan bepalen of er partijen van angst, of partijen van hoop een plek krijgen in de nieuwe Tweede Kamer.

Aandacht voor wat écht telt
Zowel landelijk als in onze gemeente heeft de ChristenUnie hoop dat 2021 een jaar wordt waarin het beter gaat en waarin er aandacht is voor wat écht telt.
Unlock 2021….
Misschien moet ik ook maar zo’n shirt bestellen.

« Terug

Reacties op 'Unlock 2021'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.