Vragen ChristenUnie Statenfractie over mogelijke sluiting Spoed Eisende Hulp van Refaja of St. Lucas

geslotendonderdag 09 september 2010 10:37

Schriftelijke vragen van ChristenUnie provincie Groningen door mevrouw Iety v.d. Sluis, naar mogelijke sluiting van een afdeling spoedeisende hulp van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal of het St. Lucas Ziekenhuis in Winschoten. Dit naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aan het lid van Provinciale Staten, mevrouw I. van der Sluis-Huisman


Datum : 7 september 2010   Briefnummer : 2010-49.184/36/A.9, CW Zaaknummer : 269439 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050) 316 4061 Antwoord op : uw brief van 31 juli 2010 Bijlage :

Onderwerp : Schriftelijke vragen naar mogelijke sluiting afd. Spoedeisende eerste hulp Refaja Ziekenhuis Stadskanaal of St.Lucas Ziekenhuis Winschoten.

Geachte mevrouw Van der Sluis,

Per brief d.d. 31 juli 2010 heeft u ons vragen gesteld naar mogelijke sluiting van een afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal of het Sint Lucas Ziekenhuis in Winschoten, naar aanleiding van een onderzoek van het RIVM dat in opdracht van de minister van VWS is uitgevoerd. Dit in aanvulling op schriftelijke vragen over dit onderwerp van de fractie van GroenLinks (brief aan ons college d.d. 28 juli 2010).

Hierbij geven wij antwoord op uw vragen.

Vraag 1. Een rapport van onderzoeksbureau ARGO Rijksuniversiteit Groningen bv laat hele andere resultaten zien. Volgens dat rapport, dat een jaar geleden uitkwam, is 45% van de bewoners van Oost-Groningen niet meer binnen 45 minuten (de geldende norm) bij de SEH, wanneer het Refaja Ziekenhuis zou sluiten. Kunt u verklaren hoe de huidige conclusie van het RIVM zich verhoudt tot de resultaten uit het onderzoek van ARGO en het RIVM-onderzoek uit 2003?

Antwoord:
In het door u aangehaalde ARGO-onderzoek is in de huidige situatie, dus zonder sluiting van de SEH van het Refaja Ziekenhuis, al sprake van genoemde overschrijding van de norm. Het verschil zit hem met name hierin, dat de stabilisatietijd van 5 minuten, waar het RIVM van uitgaat, in de praktijk vaak veel hoger ligt. Overigens vindt er binnenkort een overleg plaats tussen ARGO en het RIVM om de verschillen precies te verklaren en ook te kijken naar de betrouwbaarheid van beide methodes.


Vraag 2. Is het waar dat het RIVM-rapport slechts gebruik maakt van bureaumodellen, terwijl in het ARGO-rapport gebruik is gemaakt van de praktijkgegevens uit de database van AmbulanceZorg Groningen? Zo ja, wat zegt dat over de betrouwbaarheid van beide onderzoeken?

Antwoord:
Dat klopt. Over de betrouwbaarheid van beide onderzoeken vindt zoals gezegd binnenkort overleg plaats tussen ARGO en RIVM.


Vraag 3. Heeft de demissionair minister Klink de bevoegdheid om zelfstandig (in overleg met de Tweede Kamer) een beslissing tot sluiting van een SEH te nemen, die bijzonder ingrijpend kan zijn voor de bevolking van Oost-Groningen, of wordt het college en de directies van de ziekenhuizen betrokken in het proces bij een eventuele sluiting?

Antwoord:
Van een voornemen tot sluiting van een SEH is nu geen sprake. De minister van VWS kan de nu geldende beschikbaarheidstoeslag voor (bepaalde) kleine ziekenhuizen intrekken, waardoor de SEH voor een ziekenhuis niet meer rendabel is. Een en ander hangt nauw samen met de 45-minutennorm. Wij zullen deze kwestie binnenkort bepreken in het Regionaal Overleg Acute Zorg Groningen (ROAZ) en samen met de ROAZ-partners bezien welke verdere acties ondernomen kunnen worden.


Vraag 4. Is het college van mening dat het blijven bestaan van twee SEH's dermate belangrijk is dat er zeker nader onderzoek gedaan zal moeten worden?

Antwoord:
Zie ons antwoord op vraag 3. Daarnaast is de functie acute zorg een van de onderwerpen van het onderzoek dat wij samen met zorgverzekeraar Menzis en de regionale ziekenhuizen hebben uitgezet bij een extern bureau. Deze onderzoeksopdracht bestaat uit het inventariseren van de ontwikkeling van de (medisch-specialistische) zorgvraag en van de fricties die (kunnen) optreden tussen vraag en aanbod. De resultaten van dit onderzoek Zorglandschap Oost-Groningen worden in de loop van oktober 2010 verwacht. Op basis van de conclusies uit dit onderzoek zullen vervolgacties worden afgesproken.


Vraag 5. Is het college bereid met demissionair minister Klink in gesprek te gaan over deze kwestie en het belang van het blijven bestaan van twee SEH's te benadrukken?

Antwoord:
Indien nodig zijn wij daartoe bereid, maar wij willen dit eerst bespreken en afstemmen in het ROAZ en ook de resultaten van het onderzoek Zorglandschap Oost-Groningen afwachten.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten van Groningen:

« Terug

Reacties op 'Vragen ChristenUnie Statenfractie over mogelijke sluiting Spoed Eisende Hulp van Refaja of St. Lucas'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.