Energieprovincie

header regionale energiestrategie.pngdinsdag 30 maart 2021 12:12

Inmiddels zijn de verkiezingen achter de rug en zijn de gekozen partijen druk bezig met het formeren van een nieuw kabinet. Ik denk dat dit geen gemakkelijke opdracht is.
In een campagne die gedomineerd werd door corona en de maatregelen die nodig waren, zijn verschillen tussen partijen uitvergroot, is er standvastig vastgehouden aan principes en allerlei beloften zijn gedaan. Nu moet er weer samengewerkt worden.

Ballonnenman

In zo’n campagne worden er ook zogenaamde proefballonnetjes opgelaten; dat wil zeggen dat er, vaak tussen neus en lippen door, ideeën geopperd worden om te kijken hoe de samenleving daarop reageert.
Eén van die proefballonnen was het idee om een nieuwe kerncentrale te bouwen in onze provincie. Een dag later knapte dat ballonnetje alweer; wij Groningers zitten nog midden in het wantrouwen over de gaswinning en dan wordt, op z’n zachts gezegd, dit idee door de ons niet op prijs gesteld. De ballonnenman trok dan ook snel zijn woorden weer in.

Het idee om een kerncentrale te bouwen heeft te maken met het klimaatakkoord. Dat akkoord is door de regering vastgesteld om de co2-uitstoot drastisch te verlagen; al over 9 jaar moet er de helft minder uitstoot zijn dan in 1990. Om dat doel te behalen moet er heel wat gebeuren. Maar met een kerncentrale lukt dat nooit.
Het bouwen ervan duurt minstens 10 jaar en kost zo’n 10 miljard euro.
Er zijn nu ongeveer 675 kerncentrales in de wereld en geen één is ooit kostendekkend geweest, laat staan winstgevend. Al die centrales zijn met overheidssteun gebouwd en maakten in hun 40-jarig bestaan gemiddeld 5 miljard euro verlies. En dan komen de kosten voor ontmanteling en opslag van het nucleair materiaal er nog bij. Nog een kleine ‘bijkomstigheid’; kernenergie is nooit ontwikkeld om te voorzien in de energiebehoefte, maar voor het ontwikkelen van kernwapens.

Klimaatdoelen

Het halen van de klimaatdoelen is een traject van de lange adem; het is noodzaak voor de generaties na ons, maar niet van de een op andere dag voor elkaar. Er moet dus nog best veel gebeuren voordat we de doelen van het klimaatakkoord halen. De provincie Groningen kan daar best een rol in spelen, het zou dan best kunnen dat wij de energieprovincie van Nederland worden. Maar niet met een kerncentrale.

Als het gaat om klimaat, om de schepping, hebben we twee keuzes: wegkijken, of verantwoordelijkheid nemen. De ChristenUnie kijkt niet weg. We erkennen dat de aarde niet van ons is, maar dat we er zijn om er zorg voor te dragen. 

Innovatie

Gelukkig zijn er nog tal van andere maatregelen om die klimaatdoelen te halen. Als eerste zal ons gedrag moeten veranderen. Je kunt de ergste vervuilers aanpakken. En om schone energie op te wekken zijn er nog vele daken waar zonnepanelen op kunnen, windenergie van zee, of energie van warmte diep onder de grond.
In Groningen hebben we ook al veel kennis over groene waterstof. Zo zijn er tal van andere mogelijkheden om zonder gas en zonder kerncentrales de energieprovincie te worden van Nederland.
Innovaties zoals vrachtwagens op waterstof, gebouwd in Winschoten, kunnen geweldige aanjagers zijn om creatieve ideeën om te zetten in uitvoerbare plannen voor groene energie.
Dan laat je zien dat je de klimaatdoelen serieus neemt. Veel beter dan dunne proefballonnetjes over kerncentrales waarvan je eigenlijk al van tevoren weet dat ze op knappen staan.

« Terug

Reacties op 'Energieprovincie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.