ChristenUnie en ziekenhuis OZG

ziekenhuis stadsparkzaterdag 03 november 2012 10:53

Deze week maakte het OZG bekend dat ze een nieuw ziekenhuis gaat bouwen bij Scheemda. De ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl worden gesloten.

Het besluit om te vertrekken uit Winschoten komt niet als een verrassing.
Toen Remy van Mannekes tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen in het noorddebat aan Diederik Samsom vroeg of er volgens de PvdA topzorg in Winschoten moest blijven, was het antwoord nee.

Van Mannekes adresseerde de vraag aan de juiste persoon. De landelijke politiek beslist over de macht van ziektekostenverzekeringen en de macht van beroepsgroepen van specialisten.

De beroepsgroepen leggen de ziekenhuizen eisen op, die in dunbevolkte gebieden nauwelijks of niet zijn na te komen. Er wonen domweg te weinig patiënten. Om bijvoorbeeld een bevalling te mogen begeleiden moet een specialist minimaal 600 bevallingen per jaar ‘doen’. Maar zoveel kinderen worden er niet in Oost Groningen geboren.

Het OZG schrijft al jaren rode cijfers. Toch wil het UMCG samenwerken om in ‘de Ommelanden’ topzorg bereikbaar te houden.
Dat op zich is te prijzen.

De provinciale en lokale politici zien het echter anders.
Zij huilen mee met de wolven in het bos. Jengelen als verwende, boze kleutertjes en schreeuwen om het hardst dat ‘het ziekenhuis in Winschoten moet blijven’.  Er wordt zelfs geroepen dat ‘het ziekenhuis van Winschoten is’. Ze doen dat echter vooral voor de publieke tribune. Achter de schermen weten ze heus wel dat ze daar geen enkele invloed op hebben.

Het ziekenhuis is speelbal van het beleid dat door de landelijke politiek wordt vastgesteld. En bijvoorbeeld de PvdA heeft allang hardop gezegd dat ‘kleine provinciestadjes als Winschoten geen locatie voor topzorg’ zijn.

De inwoners van Oldambt die op de PvdA gestemd hebben, vonden dat blijkbaar niet zo belangrijk.

De ChristenUnie Oldambt was aanwezig tijdens de informatieavond 29 oktober jl.  Dhr Koeleman van het OZG probeerde daar de hachelijke situatie aan de raadsleden en commissieleden uit te leggen. Hij kreeg daar nauwelijks de kans voor. Telkens werd hij geïnterrumpeerd door wethouders van Pvda en Groenlinks. Aan het einde van de avond was alleen de uitslag van het onderzoek gepresenteerd. Waar het OZG voor zou kiezen bleef een raadsel.

Het leek of het gros van de aanwezige politici niet begreep wat er gezegd werd. Namelijk: de keus is: één ziekenhuis in het centrum van de ommelanden, of alle inwoners van de provincie moeten voor zorg naar de stad. En de 1300 man personeel van OZG komt op straat te staan.

Het leek of het gros van de aanwezige politici alleen bezig was om te zorgen dat het ziekenhuis binnen de gemeentegrenzen blijft.

Dhr Klein van D66 was één van hen: ‘Reken maar, dat wij onze fractie in de provincie overtuigen dat ze never-nooit-niet de POP gaan wijzigen. Zodat er never-nooit-niet een ziekenhuis in Zuidbroek komt. En reken maar dat andere fracties dat ook doen. En dan hebt u een probleem’.
De directeur antwoordde: ‘Nee, dan hebben de inwoners van de regio een probleem. Zij hebben dan geen ziekenhuis in de regio.’
Dhr Klein weer: ‘Dat is dan niet mijn zorg. Dat is uw zorg’.

De fractie van ChristenUnie Oldambt vond het ronduit een beschamende vertoning.

Helemaal toen de volgende dag het college een persbericht de wereld instuurde waarin werd genoemd dat er reeds gekozen zou zijn voor Zuidbroek. 

De ChristenUnie Oldambt is geschrokken van het populistische gedrag van het bestuur van de gemeente.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en ziekenhuis OZG'

Ger Klein
Geplaatst op: 03-11-2012 16:34 Quote
Beste schrijver,

Het is een zeer beperkte zienswijze en weergave van de bijeenkomst. Jammer dat u het college en de raadsleden nu neer zet als populisten.
Wij (D66) en anderen hebben gevochten om de werkgelegenheid en vooral de zorg in het Oldambt te behouden. Dat de CU niets heeft ondernomen is hen aan te rekenen. U bent niet opgekomen voor de inwoners van het Oldambt.
Dat u ons nu populisten noemt is een ernstige aantijging en niet passend. Het was een besloten bijeenkomst en ik heb niemand populisme zien of horen bedrijven. Een zwijgende CU wel.

Dit stuk is de CU onwaardig.

Met de beste beterschapswensen,

Ger Klein
Fractievoorzitter D66 Oldambt
Herman Folkerts (GroenLinks)
Geplaatst op: 03-11-2012 19:32 Quote
Geachte CU redactie,

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het nu juist de CU was die in het geheel geen mening heeft gegeven over de ontwikkelingen omtrent het ziekenhuis. Zelf heb ik op 24/10 op de website van het Streekblad al aangegeven hoe hier binnen mijn fractie over werd en wordt gedacht. Ook tijdens de besloten bijeenkomst op 29 oktober zijn er door mij kritische vragen gesteld. Ik heb niet het idee dat de inbreng populistisch is geweest. Ik ben blij dat wij met zijn allen hebben laten zien dat het ziekenhuis bij het Oldambt hoort, zoals de bijbel bij U.

Het is vreemd dat u de overige partijen zo in een kwaad daglicht stelt, terwijl deze zich hebben ingespannen voor de goede zaak. Waar was de CU?

Herman Folkerts
Fractie GroenLinks in de gemeente Oldambt.
Albert Kuiper
Geplaatst op: 03-11-2012 19:50 Quote
Geachte fractie,

Hoewel het gemeentebestuur in formeel opzicht wellicht weinig in de melk te brokkelen had, was er niets op tegen dat het ageerde tegen een hem onwelgevallig OZG-besluit. Dat maakt gemeentebestuurders niet tot populisten maar tot mensen die - met hart en ziel - strijden voor de goede zaak.

Met vriendelijke groet,

Albert Kuiper
Secretaris D66 Oldambt
k.kotzfractievoorzitter groenlinks
Geplaatst op: 04-11-2012 09:11 Quote
Geachte schrijver met verbazing heb ik u stuk op u website gelezen en heb steeds gezocht naar de kern van u verhaal, en die was er niet.
ik meende even dat wij in een verkiezing zou zitter maar ook dat was niet zo.
maar wat was het wel, u die geacht wordt de belangen van de bevolking van oldambt te moeten vertegenwoordigen hebt die avond verzaakt u had geen inbreng en dat heeft mij het meest verbaast.
vechten voor werkgelegenheid deed u af als een schandalige vertoning en politiek onwaardig, ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat u die avond een black out had en het idee had het komt allemaal goed in zuidbroek. ja geachte schrijver niets komt goed als je er niet voor vecht en in dit geval is het goed gekomen voor oldambt.
en dan nog even u opmerking als of het ziekenhuis van winschoten was dat heb u juist, want als u in de geschiedenis was gedoken dan had kunnen zien dat het in winschoten is onstaan en nergens anders. en dat winschoters het hun ziekenhuis noemen kan ik begrijpen u niet. dus ik daag u uit om met mij en anderen die die avond aanwezig waren de discussie aan te gaan en niet via u website u gal te spuien en laten zien hoe goed de christen unie het belang van oldambt verdedigd.
en voor ik het vergeet, schrijf in vervolg u naam dan weten wij tegen wie we reageren. ik wens u en u gevolg een fijne weekend.
Leo de Raad
Geplaatst op: 04-11-2012 10:45 Quote
Beste schrijver.

Wat een slecht artikel op de website van de CU Oldambt. Er zijn vele geboden uit uw bijbel die hierop van toepassing zijn. Merkwaardig dat u uw tekst direct op PvdA en GL wijst en dan als voorbeeld Dhr.Klein van D66 aanhaalt. Graag uw naam de volgende keer onder het artikel.

Leo de Raad Voorzitter afd.D66 Oldambt.
Peter Akkerman
Geplaatst op: 04-11-2012 11:10 Quote
Politici zijn net kinderen. Ieder heeft zijn mening en wil gelijk halen en hebben. Feit is: Het (ons) ziekenhuis is gebleven in het Oldambt op een betere bereikbare plek, en dat is juist goed voor het volk. Politici: Stop eens met de vlooienvangerij en doe waar je voor gekozen bent, opkomen voor 40000 inwoners en niet voor je zelf !!

Peter Akkerman gepensioneerd ondernemer
Joost de Boer
Geplaatst op: 04-11-2012 16:20 Quote
Heerlijk die verongelijkte reacties van de partijen. Maar op de kern gaat niemand in. Grootspraak van politici van D66 over hun provinciale club. Zo blij dat ze mee mogen doen in GS dat ze alles slikken. Druk bezig met hun achterhoedegevecht en helemaal niet meer met wat politiek haalbaar was. Al die mensen die inderdaad PvdA stemden hebben daarmee willens en wetens gekozen voor Samson die duidelijk was over het OZG. Kortom Peter heeft gelijk, ga doen wat je moet doen en bedrijf politiek vanuit realisme zoals de ChristenUnie dat hier laat zien!
Engel Modderman
Geplaatst op: 05-11-2012 10:10 Quote
Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet!
umzsrsztw
Geplaatst op: 19-10-2014 00:10 Quote
VBHhOg <a href="http://vdtgzhbaqfdj.com/">vdtgzhbaqfdj</a>, bjdixxdjbppn, [link=http://axjdcaflhftu.com/]axjdcaflhftu[/link], http://tshcesvrlopt.com/
Nieuw bericht