ChristenUnie gaat voor robuust Oost-Groningen

dinsdag 09 april 2013 09:50

Robuuste, toekomstbestendige gemeenten in Oost-Groningen. Dat moet het resultaat zijn van de herindelingsdiscussie. De raadsleden van de ChristenUnie uit Oldambt, Vlagtwedde en Stadskanaal hebben zich in een gezamenlijk overleg afgevraagd of de door de commissie Jansen voorgestelde grenzen daarbij de meest ideale zijn. Vragen over toekomstbestendigheid, natuurlijke grenzen, inwonersstromen, de inhoudelijke binding en de sociaal-economische kwetsbaarheid duiden ook op andere opties.

De laatste jaren is veel samengewerkt op de schaal van de 7 Oost-Groninger gemeenten. Een gemeente van die omvang is ook het onderzoeken waard, evenals de opties van een Veenkoloniale gemeente naast een grensgemeente van de Eemshaven tot Ter Apel. In beide opties zou in de toekomst een grenscorrectie richting Drenthe kunnen plaatsvinden.

“We onderschrijven de urgentie van de problematiek, de analyse van de commissie Jansen en de noodzaak tot opschaling, we vragen ons echter af of in het rapport Grenzeloos gunnen de juiste grenzen worden getrokken,” aldus Ingrid Sterenborg, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Stadskanaal. “We zijn op de inhoud samengebracht, echter, de inhoud die ons samenbindt is vooral één van sociaal-economische uitdagingen, en niet direct van elkaar versterkende gemeenten. Hier hebben we zorgen over."

"Wat de herindeling van Oldambt heeft laten zien is dat je het in één keer goed moet willen doen," vult Gertjan Bolt aan. "Dus is het van belang dat we nu regie en tempo houden, maar wel met zorgvuldigheid. We dienen samen tot een invulling te komen die recht doet aan de uitdagingen van de toekomst."

Onafhankelijk van de richting van een herindeling staat voor de ChristenUnie het betrekken van de inwoners buiten kijf. “Uiteindelijk is dienstverlening aan de inwoners onze belangrijkste bezigheid. Er ligt voor ons een taak om de consequenties van wel of niet opschalen voor onze inwoners inzichtelijk te maken,” sluit Annie Veneman het Vlagtwedder raadslid af.

Afbeelding: rapport visitatiecommissie "grenzeloos gunnen"

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht