De ChristenUnie gelooft 't niet

cultuurhuis winschotenwoensdag 06 juli 2011 22:03

maandagavond 4 juli stond het onderwerp ‘cultuurhuis’ op de agenda van de commissie SWI. De Tramwerkplaats was vol, veel inwoners van Oldambt waren aanwezig om te laten zien (en horen) dat ze tegen de bouw van een nieuw cultuurhuis zijn.

Doel van zo’n  commissie is o.a. om voorstellen van het college op juiste waarde te schatten. ‘Wat bedoelen ze nou precies?’ en ‘Hoe komen ze aan die informatie?’ .

Er lag een startnotitie cultuurvisie ter bespreking. En het businessplan dat door een extern bureau geschreven is.

De ChristenUnie heeft altijd aangedrongen op een cultuurvisie voor Oldambt. Eerst visie, dan realiseren.  Maar de raad besloot eerst te realiseren en dan een visie te schrijven waarin het te bouwen cultuurhuis past.  In de startnotitie is dan ook weinig terug te vinden over de vele uitingen van cultuur die er in Oldambt zijn.  De rijke historie van dit gebied wordt niet als speerpunt genoemd. In totaal zal iets meer dan twee miljoen euro per jaar aan cultuur worden uitgegeven. Daarvan gaat 1,8  miljoen naar bibliotheek, muziekschool en cultuurhuis. 25 duizend euro gaat naar historie. (CHC en Slag bij Heiligerlee) Waarom?

De fractie van de ChristenUnie had twijfels over het businessplan.  De cijfers die er in staan, zijn wel heel erg positief.  Bijvoorbeeld dat het gebouw als geheel negentien keer per jaar verhuurd zal worden aan commerciële partijen.  Dat zou dan 155 duizend euro per jaar opleveren.  We hebben er vragen over gesteld. De Klinker is in al die jaren nooit als geheel verhuurd geweest. 

Er werd een presentatie gegeven over het nieuw te bouwen cultuurhuis.  Daarin werd een beeld geschetst van een plek waar het de hele dag een drukte van belang is. Kinderen volgden een cursus twitteren. En leerden hoe je filmpjes op youtube kan zetten. Alsof wij vroeger een cursus knikkeren of skateboarden hebben gevolgd…

De ChristenUnie gelooft het niet. We geloven niet dat het complete cultuurhuis 19 keer per jaar zal worden verhuurd. We geloven niet dat er ieder jaar 160 voorstellingen gegeven zullen worden. We geloven niet dat de jeugd massaal mee gaat doen met cursussen 'twitteren' of  'filmpjes op youtube zetten'.

De ChristenUnie ziet een businessplan dat gebaseerd is op wishfull-thinking. De ChristenUnie ziet de toekomst over het algemeen hoopvol tegemoet. Maar kan haar steun niet geven aan het investeren in een huis dat gebouwd wordt op drijfzand.


« Terug

Reacties op 'De ChristenUnie gelooft 't niet'

Renesmurf
Geplaatst op: 06-07-2011 22:40 Quote
De Klinker had nooit gesloopt mogen worden.
Toch is de Klinker gesloopt, dus moet er wat nieuws komen.
josschaafsma
Geplaatst op: 07-07-2011 09:12 Quote
@renesmurf de Klinker had nooit gesloopt mogen worden. De kracht van de Klinker zat o.a. in de evenementenhal. Daar werden veel aktiviteiten georganiseerd waar publiek op afkwam dat dan ook bleef winkelen in Winschoten. Wanneer de huidige plannen doorgaan, komt er geen evenementenhal in Winschoten. Er komt een gebouw waar vooral 's avonds aktiviteiten zijn.
janet de wal
Geplaatst op: 07-07-2011 09:31 Quote
Goed stuk! En idd te mooi om waar te zijn. Ik geloof...maar niet hierin ;-)
hetOldambt
Geplaatst op: 08-07-2011 15:43 Quote
De grote kloof tussen politiek en de burger laat zich weer eens zien. Zitten zij er eigenlijk wel voor de burger?! Of slechts voor de projectmanagers...

En wat hebben de inwoners van het Oldambt in godsnaam aan dit cultuurhuis met genoeg bioscopen en theaters op relatief korte afstand. De Klinker gesloopt.. zonde. Dan maar zonder theater in het Oldambt. We doen het immers toch ook goed zonder bioscoop (en binnenkort het ziekenhuis)? En die 21 miljoen... hoe moet je dat ooit terug verdienen? De regio krimpt en dit kan door een cultuurcentrum niet worden tegengehouden.

Na 't Rond en de Blauwestad zou je denken dat de les wel geleerd was, maar misschien is drie keer toch inderdaad scheepsrecht...
Nieuw bericht