Het politieke seizoen is weer begonnen.

schatkistdinsdag 27 september 2011 09:55

Net vóór de zomervakantie, in de raadsvergadering waar de algemene beschouwingen werden voorgelezen en besloten werd het cultuurhuis  te bouwen, dienden de coalitiepartijen nog even snel een amendement in op de begroting. De voorgenomen bezuinigingen zouden niet door hoeven gaan: er kwam extra geld binnen in de vorm van de RWE aandelen.

Voor de oppositiepartijen was dit een totale verrassing: ten eerste dat het geld binnenkwam, ten tweede dat er ook al een bestemming voor was.  Een aantal partijen dreigde om tégen het cultuurhuis te gaan stemmen wanneer dit amendement in stemming zou worden gebracht.  De coalitiepartijen kozen eieren voor hun geld, ze trokken  het voorstel in, maar zouden het in een volgende vergadering weer in stemming brengen.

In de vakantieperiode zijn de voorstellen doorgerekend. En kwam de (PvdA) wethouder van financiën tot de conclusie dat 4,8 miljoen euro (RWE geld) bij lange na niet genoeg is om de voorstellen uit te voeren.

In dezelfde vakantieperiode werd ook uitgerekend wat de gemeente Oldambt gaat merken van de reeds lang aangekondigde bezuinigingsmaatregelen die door de regering worden doorgevoerd. En kwam diezelfde (PvdA) wethouder tot de conclusie dat deze maatregelen meer vergen dan eerder werd verwacht. De wethouder verbond er een term aan: “er komt nog zwaarder weer aan..”

Het college is wezen vergaderen. En heeft het volgend standpunt naar buiten gebracht: ‘We raden het amendement af’.

De wethouders van GroenLinks, SP, CDA en PvdA vinden het dus niet verstandig om mee te gaan met het voorstel van hun eigen partijen om het RWE geld nu al uit te geven.

Toen was de vakantie voorbij.  De fractie van de ChristenUnie is bij het oppositieoverleg geweest. GertJan heeft daar duidelijk onze visie naar voren gebracht: ‘Nu het RWE-geld uitgeven is potverteren’  En: ‘wanneer de coalitie weer op het laatste moment met een nieuw voorstel komt, kunnen we er niet serieus naar kijken,  laat staan er mee eens zijn’

 

Als ChristenUnie fractie moeten we denken aan de bijbelse dromenuitlegger Jozef in Egypte: na zeven vette jaren komen zeven magere jaren. Bereid je daar op voor.

Bouw een reserve. Voor de periode dat het echt nodig is….

Aanstaande woensdag om 20.00 wordt de raadsvergadering gehouden. In de tramwerkplaats.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht