Na ons de zondvloed..

schatkistvrijdag 30 september 2011 15:05

Woensdag werd besloten wat de gemeente Oldambt gaat doen met de 4,8 miljoen euro die waarschijnlijk door RWE op haar bankrekening gestort gaat worden. 

Aan de tafel was een duidelijke tweedeling zichtbaar.  De PvdA en de andere coalitiepartijen vinden dat het beschikbare geld direct moet worden uitgegeven.  Om de bezuinigingsmaatregelen voor de bevolking te verzachten.  Dhr Strikker (SP)  verwoordde het als volgt: “Zolang we nog middelen hebben, willen we proberen de minima te beschermen.”

De ChristenUnie en de andere oppositiepartijen (behalve de VCP)  vinden dat de RWE-gelden in reserve moeten worden gehouden.  Om te kunnen gebruiken in echt zware tijden, om dan de bevolking te kunnen steunen.

Dhr Klein (D’66)  verwoordde het zo:  “Het is vanavond een feestje voor de coalitiepartijen. Allerlei bezuinigingsmaatregelen worden uitgesteld.  Er staat in de stukken precies wanneer het feest is afgelopen: in 2014. Tot die tijd gaan we potverteren.”

Op korte termijn lijkt de begroting nu te kloppen. Maar structureel is niets besloten. Op de publieke tribune was er veel geroezemoes. Er werd gespeculeerd of de plaatselijke pvda er voordeel bij zou hebben dat Oldambt onder preventief toezicht van de provincie zal worden gesteld. De provincie zal dan de vervelende maatregelen doordrukken. En de coalitie kan dan haar handen in onschuld wassen.

De ChristenUnie is van mening dat een college over haar eigen bestuursperiode heen moet kijken. We hebben dat in de algemene beschouwingen verwoord:  de wethouder van financiën moet een schatbewaarder zijn. Geen penningmeester.  Hij moet naar de lange termijn kijken.

Samen met de meeste oppositiepartijen is de ChristenUnie van mening dat er snel een kerntakendiscussie zal moeten plaatsvinden. Zodat er prioriteiten gesteld kunnen worden: waar gaan we in investeren als gemeente, wat laten we los.  Wanneer daar duidelijkheid over is, zullen er ook pijnlijke besluiten genomen moeten worden. Maar daar is dan een breder draagvlak voor.

De verantwoordelijkheid om ingrijpende keuzes te maken lijkt nu afgeschoven te worden. Naar de provincie in de vorm van artikel 12, of naar een nieuw college in 2014. Na ons de zondvloed…

Op de publieke tribune werd al niet meer gespeculeerd over de vraag óf de gemeente Oldambt onder preventief toezicht van de provincie zal komen.  Daar gaat het publiek inmiddels al vanuit. Het ging over het onderwerp of dit per 1 januari 2012 zou zijn of pas in  2013…

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht