ChristenUnie en cultuurhuis

banner9zaterdag 16 oktober 2010 11:47

Deze periode moet er een keus gemaakt worden in de gemeente. Wat gaan we doen met het cultuurhuis? Nu bouwen of eerst nadenken hoe het nieuwe cultuurhuis het beste past in Winschoten.....

Het ontwerp voor een cultuurhuis op het Oldambtplein werd gemaakt in 2005. Een tijd van economische groei, een tijd waarin werd uitgegaan van bevolkingsgroei. We kunnen zien dat de situatie is veranderd. Financieel gaat het minder dan verwacht. En.....er is geen bevolkingsgroei.

Wat nu ter bespreking voor ligt is ook behoorlijk veranderd. Van het oorspronkelijke plan: een groots opgezet cultuurhuis met een centrum voor kunst, bibliotheek, evenementenhal, parkeergarage en horeca, is niet veel over. Gelukkig zijn er nog geen onomkeerbare besluiten genomen over het cultuurhuis. Het getuigt van politieke moed om terug te komen op een besluit als omstandigheden veranderd zijn. Het is politieke halsstarrigheid om koste wat het kost oude meningen keihard overeind te houden!

De ChristenUnie Oldambt is van mening dat het niet verantwoord is om in deze tijd twintig miljoen euro uit te geven op basis van een plan dat vijf jaar geleden gemaakt werd.

Een cultuurhuis in de gemeente vindt de ChristenUnie belangrijk. Maar het gaat niet alleen om een cultuurhuis; cultuur is veel breder. Het past de gemeente Oldambt om eerst te kijken hoe zij met cultuur om wil gaan. Hoeveel geld heeft ze daarvoor (over), wat is cultuur, waar wil ze het plaatsen? Veel vragen die alles te maken hebben met het bouwen van een cultuurhuis. Maar ook vragen die niet meer of zeer beperkt beantwoord kunnen worden wanneer er eenmaal een verkleind cultuurhuis gebouwd is.

Maak eerst een visie, bedenk hoe het moet in deze gemeente met kunst, cultuur, cultuureducatie. Hoe past dit alles in de stad Winschoten? Wat doet het voor de gemeente Oldambt? Eerst visie, dán een cultuurhuis. De argumenten dat er niet gewacht kan worden omdat het beloofd zou zijn of omdat het nu mogelijk goedkoper zou zijn gaan niet op. De Tramwerkplaats is voorlopig een prima alternatief. En wat een belofte aangaat; het kwartje van Kok zou ook tijdelijk zijn. Bezint eer ge begint.

Oldambt: wees verstandig en denk na, je bent het verplicht aan je burgers.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en cultuurhuis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.